Smarni

Ez az oldal tulajdonképpen, nagylányomnak és saját magamnak készül, így próbálom megmenteni azokat a kedves recepteket amik egy öreg szakácskönyv lapjai között, apró kis cetliken lapulnak.

 

dsc00098.jpg                                                 Kakaókrémes kalács

A tésztához: 50 dkg liszt, 8 dkg margarin, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 3 ek cukor, csipet só.

Krém: 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 ek kakaó, 1 tk fahéj, mazsola.

Az élesztőt kevés langyos tejben futtasd fel, majd gyúrd össze a többi hozzávalóval. Dolgozd ki a tésztát alaposan. Keleszd kb. fél órát, amíg a tészta duplájára nő. Óvatosan gyúrd át, nyújtsd ki 3 mm vastagra, és kend meg a kakaós krémmel, majd szórd meg a mazsolával. Ha a margarin nem elég puha, tedd pár pillanatra mikróba. Tekerd fel a tésztát, mintha kakaós csigát készítenél. Hosszában vágd ketté.dsc00123.jpg                                                A képen látható módon tekerd össze a két szálat, és formálj belőle koszorú formát. Keleszd még kb. 20 percet, és süsd tűpróbáig.       


 


 

dsc00115.jpg                                                  Diós darázsfészek       

A tésztához: 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 5 dkg cukor, 2 tojás, 65 dkg liszt, csipet só.

Töltelék: 10 dkg darált dió, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor.

Tetejére: 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor.  

Az élesztőt kevés langyos tejben futtasd fel, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval. Letakarva keleszd kétszeresére. Közben a diót, a cukrot, és a puha vajat keverd össze. A megkelt tésztát óvatosan gyúrd át, nyújtsd ujjnyi vastagra. Kend meg a diós krémmel, és csavard fel. Vágd fel két ujjnyi szeletekre, és állítsd őket kivajazott tortaformába. Keleszd még kb. fél órát, majd tedd előmelegített sütőbe. Süsd kb 20 percig, majd kend meg a vajas cukros tejjel.  Majd süsd újabb 20 percig.


 

dsc00222.jpg                                               Lekváros bukta    

A tésztához: 1 kg liszt, 1 kocka élesztő, 2 tojás, 6 dl tej, 10 dkg margarin, 17 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 üveg szilvalekvár.

Az élesztőt 1dl tejben, egy kanál cukorral futtasd fel, gyúrd össze a többi hozzávalóval, majd nagyon alaposan dolgozd ki. Langyos helyen keleszd kb. egy órát, míg kétszeresére nem nő. Nyújtsd ki 1 cm vastagra, vágd 8-10 cm-es négyszögekre. Közepére tedd hosszában a lekvárt, tekerd fel, majd tedd jó szorosan egy margarinnal vékonyan kikent 30x40 cm-es tepsibe. Tetejét kend meg olvasztott vajjal, majd keleszd még fél órát. Előmelegített közép meleg sütőben süsd szép aranybarnára.


   dsc00226.jpg                                       Pudingos kagyló

 

A tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál kakaópor,  7 dkg margarin, kb 4 dl tej, 3 dkg élesztő, csipet só.

Pudinghoz: 4 dl tej, 4 kanál cukor, 1 cs kakaós puding por.

A tésztája pont úgy készül, mint a kelt tészták általában. Az élesztőt kevés cukros tejben futtasd fel. A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot, felolvasztott margarint, az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapj. A tésztát jól dolgozd ki, majd vágd ketté. Az egyik felét tedd félre, takard le. A másik feléhez add a kakaó port és pár csepp tejet. Próbáld meg egyenletesen eloszlatni benne. Ha kész, nyújtsd ki mind a két tésztát  3-4 mm vastagra, fektesd őket egymásra, majd csavard fel mint a kakaós csigát. Vágd fel 1 cm vastag szeletekre, lisztezett deszkán fektesd sorba őket, takard le és hagyd kelni 40 percet. Nyújtsd ki a korongokat szintén 3-4 mm vastagra, egyik felükre tegyél egy kanál pudingot, kend meg a korongok széltét tejjel, hajtsd félbe őket.Sorakoztasd margarinnal kent tepsibe, keleszd 20 percig, majd kend meg cukros tejjel és közép meleg sütőben süsd meg őket.


dsc00245.jpg                                                   Kuglóf

Hozzávalók: 50 dkg liszt, csipet só, 2 tojás, 5 dkg margarin, 4 ek kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, reszelt citromhéj, mazsola, 1 kocka élesztő, 2,5 dl tej, 1,5 ek kakaópor.

Az élesztőt langyos cukros tejben futtasd fel. A cukrot és a tojást jól keverd ki, add hozzá az élesztőt és a lisztet. Nagyon alaposan dolgozd ki a tésztát, majd add hozzá a margarint is. A tésztát oszd két részre, az egyik feléhez add a kakaó port és próbáld meg egyenletesen eloszlatni benne. Letakarva keleszd kétszeresére.

Nyújtsd ki mind a két tésztát kb. 3 mm vastagra. A fehér színűt szórd meg egyenletesen a vaníliás cukorral, a mazsolával és a citromhéjjal. Terítsd rá a kakaós tésztát, csavard fel, tedd vajazott kuglófformába és keleszd 30 percet. Közép meleg sütőben süsd, ellenőrizd tűpróbával.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Kelt csöröge                                             Kelt csöröge         

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, csipet só.

Az élesztőt egy evőkanál langyos tejben old fel, a lisztet a vajjal morzsold el, keverd el a többi anyaggal és jól dolgozd ki, hogy rétestészta keménységű legyen. Fél órát pihentesd. Nyújtsd ki 3 mm vékonyra, és derelyemetszővel vágj 10 cm nagyságú lapokat. A lapok belselyét hosszában még kétszer vágd be és a végeket a vágásokon keresztűl húzd át. Forró bő zsírban, fedővel letakarva süsd mindkét oldalát pirosra.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Fahéjas tulipán

                    Fahéjas tulipán  



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 7
Heti: 2
Havi: 59
Össz.: 22 968

Látogatottság növelés
Oldal: Kelt tészták
Smarni - © 2008 - 2024 - smarni.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »