A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő,1 teáskanál cukor, só, langyos víz, 1 evőkanál olaj.
A szóráshoz: 3 evőkanál étolaj, 2 marék búzadara.
Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben a cukorral , majd a liszttel, olajjal, sóval gyúrj közepesen kemény kelt tésztát. Letakerva keleszd duplájára.
Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, locsold meg az olajjal, szórd meg a búzadarával és vágd fel kb 8x12 cm-es csíkokra. Tekerd fel őket úgy, hogy 12 cm hosszú hengereket kapj. Ezekből a hengerekből bütyköt kell kötnöd, úgy, hogy eggyik vége se lógjon túl a csomón. Pihentesd letakarva kb 20 percet.
Régen a héveknédli sütéséhez, öntöttvaslábost használtak. Nekem ilyen sajnos nincs, de a rozsdamentes edényben sem ragad le.
A sütése kicsit bonyolultnak tűnhet, de nem az. Olyan edényt keress, amihez van jól illeszkedő fedőd. A lábosba önts egy kis olajat, nem kell sok, kb 1 mm magasan álljon. Jól forrósítsd fel, tegyél bele pár tésztacsomót. Önts rá kb 0,5 dl vizet. Jó ha a fedőt közben már a lábos felett tartod és minél gyorsabban ráteszed, mert fröcsögni fog. Közepes lángon süsd kb 3-4 percig, míg az alja szépen megpirul. Forgasd meg őket. A fedőt már nem kell visszatenned. Pár perc alatt ez a fele is megpirul és már eheted is. Ha sülés közben nem mozgatod őket, nem fognak leragadni.
Az én mamám ez a tésztát mindíg bableves mellé készítette.