Smarni

Ez az oldal tulajdonképpen, nagylányomnak és saját magamnak készül, így próbálom megmenteni azokat a kedves recepteket amik egy öreg szakácskönyv lapjai között, apró kis cetliken lapulnak.

Héveknédli

 

                    Héveknédli    

A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő,1 teáskanál cukor, só, langyos víz, 1 evőkanál olaj.

A szóráshoz: 3 evőkanál étolaj, 2 marék búzadara.

Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben a cukorral , majd a liszttel, olajjal, sóval gyúrj közepesen kemény kelt tésztát. Letakerva keleszd duplájára.

Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, locsold meg az olajjal, szórd meg a búzadarával és vágd fel kb 8x12 cm-es csíkokra. Tekerd fel őket úgy, hogy 12 cm hosszú hengereket kapj. Ezekből a hengerekből bütyköt kell kötnöd, úgy, hogy eggyik vége se lógjon túl a csomón. Pihentesd letakarva  kb 20 percet.

 Régen a héveknédli sütéséhez, öntöttvaslábost használtak. Nekem ilyen sajnos nincs, de a rozsdamentes edényben sem ragad le.

A sütése kicsit bonyolultnak tűnhet, de nem az. Olyan edényt keress, amihez van jól illeszkedő fedőd. A lábosba önts egy kis olajat, nem kell sok, kb 1 mm magasan álljon. Jól forrósítsd fel, tegyél bele pár tésztacsomót. Önts rá kb 0,5 dl vizet. Jó ha a fedőt közben már a lábos felett tartod és minél gyorsabban ráteszed, mert fröcsögni fog. Közepes lángon süsd kb 3-4 percig, míg az alja szépen megpirul. Forgasd meg őket. A fedőt már nem kell visszatenned. Pár perc alatt ez a fele is megpirul és már eheted is. Ha sülés közben nem mozgatod őket, nem fognak leragadni.

 

 Az én mamám ez a tésztát mindíg bableves mellé készítette.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 9
Heti: 12
Havi: 48
Össz.: 23 395

Látogatottság növelés
Oldal: Sós finomságok
Smarni - © 2008 - 2024 - smarni.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »